پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی

کتب فتوایی » مناسک حج

کفاره محرمات نایب ← → نیابت معذور (ناتوان)

فوت نایب

مسأله126: اگر کسی که برای انجام حجِ واجب نایب شده بمیرد، مسأله دو صورت دارد:
1. اگر پیش از محرم شدن بمیرد؛ باید مجدداً برای منوبٌ عَنه حج به جا آورده شود.
2. اگر بعد از محرم شدن بمیرد؛ از منوبٌ عَنه کفایت می‌کند و واجب نیست برایش مجدداً نایب بگیرند ولی بنا بر احتیاط واجب فوت نایب باید بعد از ورود به حرم باشد.
مسأله127: در فرض دوم از مسأله قبل که حجِ نایب از منوبٌ عَنه کفایت می‌کند فرقی بین حجة‌الاسلام و غیر آن نیست، ولی این حکم در صورتی است که نیابت با اجرت باشد و در غیر این صورت بنا بر احتیاط واجب کفایت نمی‌کند.
مسأله128: اگر اجیر در حج پیش از بستن احرام بمیرد مستحق اجرت نیست، و اما اگر پس از احرام و وارد شدن به حرم بمیرد، مسأله دو صورت دارد:
1. اگر برای فراغ ذمه منوبٌ عَنه اجیر شده باشد، یعنی بنا شده تکلیف منوبٌ عَنه انجام داده شود و حجی بر عهده او نماند؛ باید تمام اجرت او را بپردازند.
2. اگر صرفاً برای انجام دادن اعمال اجیر شده باشد؛ باید به هر نسبتی که اعمال را به جا آورده اجرت او را بپردازند، پس اگر نصف اعمال را انجام داد به همان نسبت مستحق اجرت است.
مسأله129: کسی که اجیر شده تا در سال معینی شخصاً برای منوبٌ عَنه حج به جا آورد در آن سال نمی‌تواند از طرف شخص دیگری اجیر شود، بله اگر در دو سال مختلف باشد اشکال ندارد، ولی اگر دو نیابت را در یک سال بگیرد و قید نشده باشد که حتماً خودش به جا آورد می‌تواند خودش یک نیابت را بگیرد و نیابت دیگر را به شخص دیگری واگذار کند.
مسأله130: کسی که اجیر شده در سال معینی برای شخص دیگری حج به جا آورد بدون رضایت مستأجر نمی‌تواند زودتر یا دیرتر از آن سال به حج نیابتی برود.
مسأله131: اگر شرط کند نایب شخصاً حج به جا آورد نمی‌تواند شخص دیگری را برای این حج اجیر کند مگر اینکه اجازه بگیرد.
کفاره محرمات نایب ← → نیابت معذور (ناتوان)
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français