Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » HASTANIN ORUCU

1 Soru: Diyabet hastasıyım ve şiddetli ölçüde tansiyonum var. Doktorun teşhisine göre Ramazan ayında oruç tutmamın sağlığıma zararı var. Acaba doktorun sözüne dayanarak orucumu yiyebilir miyim? Bu durumda oruç bana vacip midir?
Cevap: Hasta birinin, oruç tutması ona zarar verirse ( hastalığının şiddetlenmesi, tedavi süresinin gecikmesi veya çektiği acıyı artırması gibi) oruç tutması doğru değildir. Elbette bunların zararı tahammül edilemeyecek hadde olmalıdır. Burada zarara yakini veya zannı olması arasında hiçbir fark yoktur. Hatta zarar ihtimali verse dahi (elbette bu ihtimal korkutucu olmalı ve zarar korkusu doktor teşhisi ve tecrübe gibi birtakım akli temellere dayanmalıdır) oruç tutmamalıdır. Hasta iyileştikten sonra tutmadığı günlerin kazasını yerine getirmelidir ve ona keffaret vacip olmaz.
Eğer hastalığı gelecek yılın Ramazan ayına kadar devam ederse kaza ondan düşer ve her gün için 750 gram makarna, ekmek, buğday vb. gıda maddesini fakire vermelidir.
Sağlıklı bir insan, oruç tutması halinde kendisinde bir hastalığın ortaya çıkmasından korkuyorsa oruç tutması doğru değildir; hastalık çıkacağına dair yakini varsa kesinlikle oruç tutması sahih değildir.
Oruç tutmanın kendisine zararı olmayan bir hasta oruç tutabilir ve orucu sahihtir
sistani.org/26072
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français