The Official Website of the Office of His Eminence Al-Sayyid Ali Al-Husseini Al-Sistani

Question & Answer » Haydh - Menstruation / Monthly Period

1 Question: Some women use certain pills to delay the onset of their monthly period so as to be able to perform their religious obligations, such as fasting and hajj rituals. These pills upset the equilibrium of hormones in the body, which in turn affect the period, rendering it irregular, so much so that the duration, when the woman is tahir, is some ten days or more or slightly less. It is worth noting that the type of blood, of menstruation during this time, is identical to that which the woman witnesses during her regular period.
What is the ruling on this matter?
Answer: If the number of days of her being Tahir is ten days or more, the blood that appears before this duration and that which follows it should be treated as two separate Haydh (menstruation).
Should the duration of being Tahir be less than ten days, and the total of the two bloods and the intervening Tahir duration are more than ten days, the blood that coincides with the days of the period, not the other one, is considered Haydh, the other Istihadha (undue menses), as a matter of course, except when that which is in the period is ahead, and the second blood bears the characteristics of Haydh. In this case the part which is not exceeding ten days is allotted to the first haydh, even if it does not coincide with the days of period and the woman not being of an irregular period. If any one of them fulfils the conditions of period, she must consider the one that does as Haydh and the other, that does not, Istihadha. If both are equal, the inclination is to make the first Haydh, irrespective whether or not the two demonstrate the signs of Haydh.
2 Question: Some women take certain medication to delay their monthly period, especially during Ramadhan and Hajj. However, in some cases intermittent (irregular) blood appears during their period time. This blood does not have the same characteristics of Haydh. What is the ruling in this case?
Answer: Based on this question, the ruling of Haydh is not applicable to the intermittent blood, as it does not have the characteristics and duration (3 days) of Haydh, so their fast of the month of Ramadhan and Hajj is valid.
3 Question: A woman has regular monthly period and the menstrual discharge had ended and she became tahir in the seventh day. Her husband went to bed with her. Afterwards discharge reappeared and continued until the tenth day. Is she sinful? If so, is Kaffarah due?
Answer: No sin shall be upon her and no kaffarah is required .
4 Question: What is your ruling on pills that women take in order to delay the onset of their monthly menstrual cycle, so one can perform the rituals of Hajj, or enter the shrine of the Imam's (as), for example?
Answer: They are permitted to use them.
5 Question: Is it necessary for a woman to compensate the prayers and fasts which she missed during menses?
Answer: A woman must perform the Qadha of the fasts which she has missed during her menstrual period. However, Qadha of prayers is not obligatory on her .
6 Question: Is it permissible for the husband to go to bed with his wife after the expiration of her nifas (bleeding that occurs after childbirth, miscarriage, or abortion), which is ten days, and the continuation of discharge of an istihadha type, noting that bleeding continued for some eighteen days?
Answer: It is permissible.
7 Question: Some women take certain medication to delay their monthly period, especially during Ramadhan and hajj. However, in some cases intermittent blood appears during their period time. This blood does not have the same characteristics of haydh. It is noteworthy that if they abandon taking such medication, Haydh will ensure some three days after its usual time; what is the ruling in this case?
Answer: As the question goes, Haydh rules do not cover such intermittent blood.
8 Question: Some women use certain pills to delay the onset of their monthly period so that they be able to perform their religious obligations, such as fasting and hajj rituals. These pills upset the equilibrium of hormones in the body, which in turn affect the period, rendering it irregular, so much so that the duration, when the woman is tahir, is some ten days or more or slightly less. It is worth noting that the type of blood, of menstruation during this time, is identical to that which the woman witnesses during her regular period. What is the ruling on this matter?
Answer: If the number of days of her being tahir is ten days or more, the blood that appears before this duration and that which follows it should be treated as two separate haydh (menstruation). Should the duration of being tahir be less than ten days, and the total of the two bloods and the intervening tahir duration are more than ten days, the blood that coincides with the days of the period, not the other one, is considered haydh, the other istihadha (undue menses), as a matter of course, except when that which is in the period is ahead, and the second blood bears the characteristics of haydh. In this case the part which is not exceeding ten days is allotted to the first haydh, even if it does not coincide with the days of period and the woman not being of an irregular period. If any one of them fulfills the conditions of period, she must consider the one that does as haydh and the other, that does not, istihadha. If both are equal, the inclination is to make the first haydh, irrespective whether or not the two demonstrate the signs of haydh.
9 Question: If in the first and last days of Haydh, a brown pink outcoming is observed (for one or 2 days) and this is regular in all Haiz times, should this outcoming be considered Haiz or it is Estehaza?
Answer: If you observe blood for the first three consecutive days and there is no stop in the middle, all what you have observed is treated as Haydh. Whatever blood you observe until ten days comes into the category of Haydh and is treated as Haydh. After ten days, the blood seen is considered as Istihadha.
10 Question: When discussing the rulings of Haydh or Istihadha, how many hours are meant by three days or ten days?
Answer: Three days is considered as 72 hours from the commencement of bleeding, and ten days as 240 hours.
However, if for instance, bleeding commenced at 10:00 pm on Saturday (bleeding starts at night not at day), then one is not required to wait till 10:00 pm on Tuesday, rather on sunset of Tuesday will be the completion of three days, and also the sunset of the following Tuesday will be the completion of 10 days.
Click here to post a new question
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français