Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » HAMİLE KADININ ORUCU

1 Soru: Hamile bir kadınım ve doğum zamanım yaklaşmış. Oruç tuttuğumda şiddetli şekilde başımın döndüğünü hissediyorum. Oruç tutmanın rahmimdeki çocuğa ciddi bir zarar vermesinden endişe ediyorum. Acaba bu durumda oruç tutmak bana vacip midir? Eğer vacip değilse daha sonra kazasını yerine getirmem gerekir mi?
Cevap: Doğumu yaklaşmış olan hamile kadının oruç tutması kendisine veya rahmindeki çocuğa zararı varsa, oruç tutmak ona vacip değildir. Fakat daha sonra onun kazasını yerine getirmelidir. Ayrıca her gün için 750 gram makarna, ekmek, un vb. gıda maddelerinden fakire vermelidir. Eğer bir mazeretten dolayı gelecek yılın Ramazan ayına kadar kaza edemezse ihtiyatı vacip olarak her gün için fakire 750 gram gıda maddesi vermelidir
sistani.org/26073
2 Soru: Hamileliğin ilk aylarını geçirmekteyim. Doktor, oruç tutmamın cenine zarar vereceğini söyledi. Acaba Ramazan ayında oruç tutmalı mıyım?
Cevap: Hamileliğinin son dönemlerinde olmayan hamile bir kadının oruç tutması, kendisine veya taşıdığı çocuğa zarar verirse ya da onu, genellikle katlanılması mümkün olmayan bir meşakkate düşürürse oruç tutmak ona vacip olmaz. Daha sonra kaza etmelidir ve üzerine keffaret de gelmez
sistani.org/26074
3 Soru: Ben yeni hamile oldum. Acaba oruç tutmam gerekir mi?
Cevap: Hamileliğinin son aylarında olmayan (birinci aydan yedinci aya kadar olan dönem) bir kadın için oruç tutmasının çocuğa zararı olursa ya da kendisini tahammül edilemeyecek bir meşakkate düşürmesi söz konusu olursa ona oruç vacip olmaz. Daha sonra kaza etmelidir ve keffareti yoktur.
sistani.org/16283
4 Soru: Doğumdan dolayı oruç tutamayan bir bayanın ne kadar keffaret vermesi gerekir?
Cevap: Sadece kaza etmelidir.
sistani.org/16743
5 Soru: Hamileliğimden, çocuğa süt verdiğim dönemin sonuna kadar kaza olan oruçlarımı nasıl yerine getirebilirim? Cismî olarak güçsüz olursam, yine de hepsini tutmak zorunda mıyım?
Cevap: Gücünüz yettiği kadar kaza ediniz.
sistani.org/16744
6 Soru: Yedi aylık hamile bir bayan, oruç tutabilir mi? Doktorlar zararlı olduğunu söylüyorlar.
Cevap: Oruç tutmasın, sonradan kaza etsin. Her bir gün içinde 750 gr. buğday veya ekmek fakire versin.
sistani.org/16745
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français